Aviko foodtruck

Van restaurant tot foodtruck: een slimme zet voor de lente en de zomer

Verhoog de omzet van je horeca onderneming met een slimme investering in een foodtruck. Lees onze tips en tricks!

Een nieuw seizoen brengt nieuwe kansen voor je restaurant. Zeker in de lente, wanneer mensen tussen de middag naar buiten gaan om tijdens de lunch te genieten van de eerste mooie dagen van het jaar. Een lekkere, gezonde en snelle maaltijd die al wandelend gegeten kan worden, of juist bewaard voor de avond, is voor veel werkenden dan een uitkomst. Jij, als restauranthouder , professioneel kok of als cafetariahouder, kan daarop inspelen met een food truck. Ben je al bezig met het opstarten van een food truck concept, of denk je er nog over na? Aviko helpt je een handje mee.

Wel of geen food truck beginnen?

Voordat je begint met het opzetten van een foodtruck, is het belangrijk om te bepalen wat je doel is. Met een foodtruck breng je als het ware het restaurant naar je gasten toe. Er zijn vier manieren waarop je de kracht van een foodtruck restaurant kunt gebruiken:

  1. Laat mensen kennismaken met de gerechten van je restaurant.
  2. Biedt een heerlijke kwalitatieve lunch als alternatief voor de standaard broodjes, boterhammen met kaas of vette hap.
  3. Vergroot de naamsbekendheid van je restaurant in de omgeving.
  4. Promoot je aanbod speciaal voor bedrijven.
Aviko foodtruck buurttafel

Je aanbod voor bedrijven promoten

Een foodtruck kan niet alleen particuliere gasten trekken, maar ook zakelijke gasten. Als je foodtruck lekker eten aanbiedt, kunnen je gasten ambassadeurs worden en je bij werkgevers aanbevelen als optie voor bedrijfscatering, bedrijfsuitjes of geheel verzorgde vergaderlocatie. Leg daarom (digitaal) promotiemateriaal in het zicht van je gasten, zodat ze dit makkelijk onderweg kunnen meenemen en als tip onder de ogen van hun werkgever kunnen schuiven.

Recept sweet potato fries in tortillabakje

Welk eten is geschikt voor een food truck?

Het eten dat je verkoopt via een food truck hoeft niet compleet anders te zijn dan dat wat je van de kaart verkoopt in je restaurant, brasserie of kwalitaria. Dat scheelt weer bij het inkopen van je ingrediënten. Er zijn wel een aantal dingen waarbij je met food truck gerechten rekening mee moet houden:

  1. Vers, vers, vers: Gebruik verse ingrediënten en maak je gerechten het liefst klaar direct voor de neus van je gasten. Hoe meer lekkere geuren er vrij komen hoe beter.
  2. Originaliteit: Maak gerechten die anders zijn dan de gemiddelde broodjeszaak, vette hap of boterham.  Wist je dat je met onze gratins, puree of rösti rondjes de heerlijkste originele gerechten kunt maken voor je foodtruck? Meer inspiratie nodig bekijk onze recepten.
  3. Kwaliteit: Gebruik ingrediënten van goede kwaliteit. Je mag met je prijs best iets hoger zitten. De meeste mensen eten niet dagelijks bij een food truck. Het is een uitje en veel mensen zijn bereid daar extra voor te betalen.
  4. Finger food: Dat zijn kleinere gerechten die je gasten met hun handen kunnen eten zonder dat de handen heel erg vies worden. Maak kleinere porties van je a la carte gerechten in bakjes of in papier gewikkeld. Het maakt niet uit, zolang het gerecht maar gemakkelijk tijdens het wandelen te eten is. Bekijk hier ons fingerfood voor jouw foodtruck.
  5. Snelle turbo friet: onze Turbo friet is ideaal voor foodtrucks. Deze friet met een volle aardappelsmaak zijn in 90 seconden te bereiden in de friteuse of in 10 minuten in de combi-steamer. Door de korte bereidingstijd een perfecte uitkomst tijdens piekmomenten of op evenementen.

Tips voor een goed lopende food truck

Het mooi aankleden van je gerechten bevordert de verkoop. Leg bijvoorbeeld een takje peterselie op een gerecht of maal als service verse peper over je gerechten. Zorg voor milieuvriendelijk bestek en bakjes. Er bestaan bakjes van karton en bestek van hout. En vergeet niet: pinnen is fijn. Geef je gasten diverse mogelijkheden om te kunnen betalen. Niet iedereen heeft nog contanten bij zich. Verdiep je eens in de mogelijkheden van met je mobiel betalen.

Wil je je food truck een extra dimensie geven met mooi weer? Zet dan wat bistro-tafeltjes en stoelen rondom de truck en maak een mini terras. Zo maak je een spontaan pop-up restaurant. Als je wanneer je dag ten einde is, de boel weer netjes achterlaat dan helpt dat bij het behoud van je goede naam en het milieu.

aviko_battered_onion_rings_-_1440x567

Welke regels zijn er omtrent food trucks?

Heb je nog geen restaurant of cafetaria en begin je een food truck als restaurant, schrijf je dan eerst in bij de Kamer van Koophandel. Heb je al een restaurant en gebruik je de food truck als onderdeel van je bestaande onderneming dan hoeft dat niet. Wanneer je met een food truck op pad gaat dan ben je gebonden aan een aantal regels. 

Ten eerste moet je zorgen dat je food truck brandveilig is. Regel daarom blusdekens en een geschikte brandblusser. Je food truck heeft energie nodig in de vorm van elektriciteit en mogelijk ook gas om op te kunnen koken. Indien je op de parkeerplaats van jouw restaurant kunt staan, kun je eigen elektriciteit gebruiken. Je kunt ook elektriciteit genereren met een aggregaat, of misschien kun je een regeling aangaan met een bedrijf in de buurt van je standplaats, zodat je daar elektriciteit kunt afnemen. 

Wanneer je voedsel klaarmaakt dan kun je gecontroleerd worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Zorg er daarom voor dat je food truck en je producten voldoen aan de hygiënecode. Iedere gemeente heeft een andere plaatselijke verordening met betrekking tot standplaatsen. Neem contact op met jouw gemeente voor meer informatie over de regels waaraan je gebonden bent.

Inspiratie en hulp voor een populaire food truck

Zoek je nog inspiratie voor gerechten in je food truck? Kijk dan eens het programma Challenge op 24 Kitchen, Chef! (2014) op Netflix, of kijk op onze lente receptenpagina voor nog meer ideeën.

recept_bacon_brie-gratins_met_tijm_-_1440x567

Wanneer en waar op pad met je food truck

Met name de woensdag en de vrijdag zijn het goede dagen om met een food truck in de buurt van jouw restaurant neer te zetten of met de truck op pad te gaan. Helemaal als het mooi weer is, want dan maken veel werkenden tussen de middag graag een wandeling. Zij zien het bezoek aan een food truck als potentieel uitje om de week doormidden te breken. Op vrijdagen is een bezoek aan de food truck voor hen een gezellig alternatief voor de traditionele vette hap. 

Plaats je food truck op een bedrijventerrein dat maximaal 15 km van je basis ligt. Met name bedrijventerreinen waar werkenden normaliter langere afstanden moeten overbruggen voor een alternatieve lunch zijn geschikt. Rijd een keer een rondje over de bedrijventerreinen in de buurt voor veldonderzoek, of Google naar lunchgelegenheden alsof je een werknemer bent op het bedrijventerrein dat je voor ogen hebt. Je ziet dan snel waar je kansen liggen.