aviko-nieuws-december2023-aardappels-rooijen-header-image

Aardappel - Oogst update

Wie heeft het niet meegekregen in de media; het laatste rooien is nog in volle gang! Boeren werken ontzettend hard om in de uitdagende weersomstandigheden alle aardappels te rooien die wij nodig hebben. We vertellen je graag meer over de huidige situatie.

Een uitdagende oogst

In vergelijking met andere jaren worden onze boeren dit jaar geconfronteerd met zeer wisselende temperaturen en weersomstandigheden. Zij proberen de aardappels succesvol van het land te krijgen, maar dat is niet altijd makkelijk. Tractoren lopen vast in de modder en rooien vraagt meer creativiteit dan ooit!

Gelukkig komt er een gestage stroom aardappelen binnen, en doen wij er vervolgens alles aan om het productieproces te laten aansluiten, zodat we kunnen blijven uitleveren. Om dit te kunnen garanderen verwachten we voor de komende 8 weken dat frites die zijn geproduceerd met nieuwe aardappelen mogelijk lengtevermindering of textuur/kleur-afwijkingen kunnen vertonen. 

Wat betekent dit? 

We streven altijd naar de beste kwaliteit, maar frites blijven een natuurproduct en kunnen door de omstandigheden tijdelijk iets minder lengte hebben (omdat de aardappelen relatief wat kleiner zijn) en variatie hebben in textuur* en kleur**.

Mocht de kwaliteit van jouw product onverhoopt teleurstellen in kwaliteit, meld het ons dan! Je kunt terecht bij ons klachtenformulier, en vergeet niet daarbij batch of lot code, de THT en een foto toe te voegen; zodat we je zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn.  

*Fact: Hoe ontstaat variatie in textuur?
Een technisch verhaal; onze experts in de fabriek monitoren een groot aantal aspecten van de aardappelen die we verwerken, waaronder het ‘droge stofgehalte’ in de aardappels. Dit kan de komende tijd variëren en veroorzaakt mogelijk wat verschillen in de textuur van de frites.

**Fact: Wat betekent variatie in kleur?
De weersomstandigheden dit jaar zorgen ervoor dat aardappelen soms bij een (te) lage temperatuur moeten worden opgeslagen. Ook kan het zijn dat het heel hard heeft geregend, waardoor de omstandigheden zeer nat zijn. Als gevolg van kou of nattigheid wordt zetmeel in de aardappel omgezet in suiker. De suiker die vervolgens aanwezig is in de aardappel kan zorgen voor een donkerder kleur tijdens het voorbakken in de fabriek.