Recept Aviko flammkuchen met rósti

Doe maar Duits

Jawohl! 3x Duits voor een smaakvol najaar

Broodje worst

Wie denkt dat de hotdog een typisch Amerikaans fenomeen is, heeft het mis. De hotdog komt oorspronkelijk uit Duitsland! De worst is een typische Frankfurter worst, al eeuwen populair in Duitsland en in de 19e eeuw door de Duitse immigranten meegenomen naar Amerika. De worsten werden verkocht vanuit karretjes in de straten van New York als ‘dachshund‘, Duits voor teckel - ook wel gekscherend ‘worst op pootjes’ genoemd. In het Engels veranderde de naam al gauw in hotdog. Aanvankelijk werden de hete worsten los geserveerd, later kwam het broodje om de vingers te beschermen tegen de hitte. Traditioneel wordt de hotdog geserveerd met een plukje rauwe zuurkool, typisch Duits!

Biertje?

De ambassadeur van de herfst wordt ‘ie ook wel genoemd: bockbier. Van origine een bier van lage gisting van rond de 6,5% alcohol, robijnrood van kleur en met een karamelachtige smaak. Tegenwoordig wordt het promillage niet meer zo streng gehandhaafd en is alles mogelijk. De naam bockbier is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw in Beieren en is een verbastering van “Ainpöck” – men bestelde toen al snel “Ein Bock”. Met een bok heeft de naam dus niets te maken, hoewel deze wel vaak op het etiket staat afgebeeld. Bockbier is overigens zeer geschikt om mee te koken vanwege de volle, krachtige smaak. Denk bijvoorbeeld aan het stoven van wild met herfstbock of het meekoken van het bockbier bij de chili con carne.

Vlammen op tafel

Flammkuchen is een specialiteit uit de Elzas en wordt ook wel Tarte flambée genoemd. Je smeert deze ‘witte pizza’ niet in met de gebruikelijke tomatensaus maar met een mengsel van crème fraîche en zure room. Traditioneel beleg je hem met spek, kaas en uien, maar de Flammkuchen vraagt om variatie! Als kok kun je je creativiteit dus de vrije loop laten. Heb je wel eens gedacht aan Flammkuchen met Rösti, ui en gruyere! Dit gerecht kan een vernieuwende aanvulling zijn op jouw lunchkaart. Daarnaast past dit gerecht perfect bij de trend van perfect dining, leuk voor bij een borrel of gewoon als lekker tussendoortje. Mogelijkheden genoeg dus! Je vindt het recept hieronder.