terras

7 experttips om meer uit je terras te halen

Praktijktips van horecamanager Patrick van de Rozenberg en zorg voor een perfecte opstart en opzet van je terras.

Patrick van de Rozenberg is als manager betrokken bij vijf horecazaken in Kampen. Allemaal met een eigen terras met een eigen publiek, sfeer en aanpak. Hij deelt zeven tips voor een perfecte opstart en opzet.

1. Een goed begin is het halve werk

“Voor het terrasseizoen start, roepen we alle leidinggevenden weer bij elkaar en frissen we alle kennis op met een training en rollenspelen. Van de ontvangst tot de uitleg over de kaart en natuurlijk de kansen voor upselling. We hebben bijvoorbeeld zoete-aardappelfriet op de kaart naast de aardappelfriet. Als ze die even aanprijzen als gezonde, lekkere en originele side dish, bestellen de gasten vaak net iets extra.”

2. Zoek betrokken partners

“We zoeken onze leveranciers niet alleen uit op prijs en kwaliteit, maar ook op betrokkenheid. Als zij ons trainen in wat ze doen en waar hun producten vandaan komen, verkopen we dat veel makkelijker met een mooi verhaal bij de gast aan tafel.”

3. Aandacht voor de upsell

“Als we nieuwe mensen inwerken, begint het uiteraard bij de basis. Wat zijn de tafelnummers? Hoe moet je lopen met een dienblad? Hoe werkt de kassa? Omdat we dan nog niets vertellen over upselling bij het opnemen, komt dat niet 100% in hun workflow. Daar moet je dus actief op blijven coachen.”

4. Blijf consequent letten op gedrag

“Het kan veel tijd kosten gedrag aan te leren. Bijvoorbeeld om altijd met een dienblad te lopen. En het vervelende is: dat leren ze ook heel snel weer af. Als er een besluit een keer zonder dienblad het terras op te lopen, doet het hele team dat een week later ook. Blijf consequent letten op gedrag.”

5. Herken het talent

“We letten goed op of iemand van nature overzicht heeft, of juist heel snel is met het maken van dranken. Die eerste medewerker zetten we natuurlijk op het terras, de tweede achter de bar. Dat werkt sneller en ze vinden het werk leuker omdat we ze inzetten op hun talent. En wat je goed kunt, daar haal je de meeste positiviteit uit.”

6. Straal plezier uit 

“Als je investeert in je medewerkers met trainingen, een luisterend oor en een positief gesprek bij de naborrel, zullen ze blijer zijn met hun baan en er trots op zijn op jouw terras te mogen werken. Die positiviteit kunnen we in deze tijd heel goed gebruiken. Als iedereen in jouw bedrijf straalt, geeft dat de gasten alle reden om van hun gastvrijheid te komen genieten. Dat is onze sleutel tot succes.”

7. Zien kopen doet kopen

“Op een van onze locaties hebben we echt gelet op de instagrammability van ons aanbod. We hebben bijvoorbeeld zes verschillende smaken prosecco met ook verschillende kleuren en zorgen dat we onze gerechten to share op een mooie plank presenteren. Omdat het lekker oogt, zien we het heel veel terug op social media. En directer: als een prachtige plank met lekkere hapjes voorbijkomt, krijgen de andere gasten op het terras daar ook zin in.”

Het perfecte terras heeft een veelzijdig aanbod aan drankjes én hapjes. Wij hebben ter inspiratie vier borrelplanken voor je samengesteld.