personeel_horeca_restaurant-1440x720

5 tips bij personeelstekort in de horeca

Wij geven een aantal tips om de last van het personeelstekort in jouw horecabedrijf te verlichten. Ontdek ze hier!

Personeelsgebrek in de horeca 

Werknemers zijn het belangrijkste onderdeel van elk bedrijf. Om een groot aantal redenen is het nu nog nooit zo moeilijk is geweest om functies in te vullen en personeel te behouden in de horeca. Door de pandemie zijn veel ervaren horecaprofessionals op zoek gegaan naar werk in andere sectoren. Ook de aanwas is kleiner door de vergrijzing van de bevolking.
 

Personeelstekort horeca

43%

Voor zeker 43 procent van de horecaondernemers vormt het personeelstekort een belemmering voor de bedrijfsvoering (bron: CBS).

keuken restaurant personeel

Tekort in de keuken

58 op elke 100 Nederlandse horecabedrijven hebben een tekort aan handjes (bron: GROUP7).

Aviko aanmelden

Structureel personeelstekort

"Het tekort aan personeel is structureel door ontgroening en vergrijzing, dit gaat nog nog wel een jaar of 20 aanhouden" (bron: hoogleraar Arbeidseconomie Joop Schippers).

5 tips om personeelstekort in de horeca te voorkomen

Dit zijn onze tips om de last het personeelsgebrek op te vangen in jouw horeca-onderneming:

 

1. De juiste mensen vinden

Het aantal beschikbare functies in de horeca ligt nog steeds op recordhoogte. Hoe zorg je er nu voor dat je de juiste mensen vindt? Probeer bijvoorbeeld eens:

  • Plaats berichten op social media
  • Veranderen van recruiter
  • Een incentive voor je personeel indien hij/zij iemand aantrekt uit zijn/haar netwerk

 

2. Zorg voor minder personeelsverloop

Het is bijna altijd efficiënter en goedkoper om jouw personeel te behouden dan nieuwe mensen te moeten werven en op te leiden. Het aanbieden van betere voordelen, promotie of opleidingsmogelijkheden kan zeer effectief zijn om het belangrijkste personeel aan boord te houden:

  • Gratis maaltijden tijdens de dienst
  • Gratis drankjes/evenementen voor het personeel
  • Speciale beloningsprogramma's voor het personeel

 

3. Serveer producten met een snelle bereidingstijd

Wij leveren betrouwbare producten die snel en gemakkelijk te bereiden zijn. Al onze SuperCrunch-frietjes zijn in ongeveer drie minuten klaar en dankzij hun krokante laag hebben ze een lange houdbaarheid. Dit zorgt voor efficiëntie en kwaliteit in de keuken.

4. Zoek nieuw personeel bij horeca scholen en vakopleidingen

Waar kun je aanstormend horecatalent het beste vinden? Heel simpel, de talentpool vind je bij de (hoge)scholen en de horeca vakopleidingen. Neem eens contact op met een school en wie weet kun je jouw horeca-onderneming promoten onder de scholieren en studenten als de ideale werkgever om je carrière te starten. 

 

5. Maak complexiteit weer simpel

Het verminderen van de complexiteit in de keuken kan er ook voor zorgen dat je de kwaliteit hoog houdt tijdens periodes van groot personeelsverloop, die natuurlijk onvermijdelijk zijn door de seizoenen heen. Update je menukaart met onze borrelsnacks en laat je gasten genieten van een vernieuwde borrelplank. Onze borrelsnacks worden in slechts twee minuten bereid!

Borrelplank Heavenly Hot
Onze borrelhapjes zijn van hoge kwaliteit en binnen 2 minuten bereid

Een hogere winstmarge met een vernieuwde borrelplank

Verras je gasten met inspirerende borrelplanken

Ontdek onze borrelplanken!

Meer weten over producten?

Heb je vragen? We staan voor je klaar.